2013. március 16., szombat

Bogács, Cserépváralja

Bogácsi Millenniumi kilátó, Cserépváraljai barlanglakások

A bogácsi kilátóról szép kilátás nyílik a falura és a Bükkaljára. Az alábbi képen jól megfigyelhető még a Hódos-tető "Patkó sziklája" is, ami Bükkzsérchez tartozik.

Bogácsi kilátó

Innen a piros jelzésen haladva jutunk el Cserépváraljára. Ahol egy 1854-es emlékmű és a két világháború halottait felsoroló emlékpark mögött megtekinthető a falu Munkás Szent Józsefnek felszentelt katolikus temploma, mely a falu címerén is helyet kapott. A modern (1961-ben épített) templom igazi építészeti ritkaság, melyből kettő van csupán az országban (a másik Hollóházán található).
Cserépváralja (emlékpark és modern katolikus templom)
Cserépváralja másik látványossága az elhagyott barlanglakások sora. Az egyik ilyen barlanglakást tájháznak rendezték be (1987 óta látogatható). A Bükkalján igen elterjedt lakóbarlangokat a vulkáni eredetű, jól formázható tufakőzetbe vájták.

Az egyik barlanglakás
 Ezek a barlanglakások több helységből állnak és igen eklektikus a belső kialakításuk, van ahol boltozatos a mennyezet, de egyenletes is előfordul.
Tájház és néhány barlanglakás bejárata

 1870-ben már írásos formában is megemlékeztek az ilyen barlanglakásokról a népszámlálás alkalmával, de pontosan nem tudni, hogy mikor kezdték kialakítani az első ilyen lakásokat.

A tűzhely és a "barlangrajzok" :-) (Bányi Renáta)

 Az egykori lakáscélú használat legszembetűnőbb jele, hogy a tűzhelyek füstkijáratai vastag kormot hagytak maguk után.

Barlanglakás belső része





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése